Anasayfa > Öğretmen - Yönetici Hareketlilik Programı > 2.01.03.01.018 - Okul Sektör İşbirliği, Robotik, Otonom Araç, Okul İklimini Güçlendirme, MEB Mükemmeliyet Merkezi Öğretmen Hareketlilik Programı

2.01.03.01.018 - Okul Sektör İşbirliği, Robotik, Otonom Araç, Okul İklimini Güçlendirme, MEB Mükemmeliyet Merkezi Öğretmen Hareketlilik Programı

Programın Yapılacağı Okul: İSTANBUL BAŞAKŞEHİR Borsa İstanbul Başakşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Program Hakkında

  1. Çeşitli ölçek ve kapsamlarda imzalanan 53 Okul-Sektör İş birliği protokolü ile okulumuzda Mercedes-Benz, Volkswagen, Bridgestone-Lassa, Bosch, Ford, Çetur, Mutlusan Elektrik Laboratuvarları kurulmuştur. Öğrenciler ilgili şirketlerin yetkili servislerinde staj yapmakta ve mezuniyet sonrası istihdam olanaklarına sahip olmaktadır. Ayrıca öğretmen ve öğrenciler şirketlerin bünyesinde düzenlenen eğitim programlarına katılım sağlamaktadır. Protokoller kapsamında kurulan atölyeler ile yaklaşık 12 milyon TL'lik yatırım okula kazandırılmıştır.
  2. Elektrik-Elektronik Teknoloji alan öğretmen ve öğrencilerinden oluşan robot takımı PARS Robotics ile ulusal ve uluslararası Robot yarışmalarında 2 kez Türkiye 1.'liği, 3 kez Türkiye 2.'liği olmak üzere farklı kategorilerde toplam 17 ödül almıştır. Kurulan işbirlikleri ile 300 m2'lik bir alanda tam donanımlı bir robotik atölyesi kurulmuştur. Ayrıca yakın zamanda kurulan Yapay Zekâ Kulübü ile Riders AI yarışmasında Drone kategorisinde 1.olmuştur.
  3. PARS Otonom takımıyla okulda üretilen görüntü işleme ile sürücüsüz olarak parkurda yol alabilen, uzaktan kumanda ile veya sürücülü olarak kullanılabilen elektrikli otonom araç ile Teknofest Robotaksi kategorisinde finale kalan 23'ü üniversite olup tek lise takımı olarak yarışmayı 17. olarak tamamlamıştır. Bu yıl yapılacak Teknofest Robotaksi kategorisi için otonom araç çalışmalarına devam edilmektedir.
  4. Sabancı Vakfı ile birlikte Eylül-2019'da yürütülmeye başlanan ve Mayıs-2021 itibarıyla tamamlanan Okul İklimini Güçlendirme Projesi kapsamında öğretmen, öğrenci ve velilere yönelik çalışmalarla İstanbul'un 39 ilçesinde 78 okulda pilot olarak uygulanmaya başlanmıştır.
  5. Okul METEK-3 Projesi Sektörel Mükemmeliyet Merkezleri kapsamında ülke genelinde seçilen 15 okuldan biridir. Çalışma alanı olarak Matematik, İngilizce gibi derslerin meslek derslerine katkı sunacak şekilde dizayn edilecek şekilde çalışmalara başlanmıştır. Bu kapsamda okul bünyesinde kurulacak Mükemmeliyet Merkezi ile yürütülecek çalışmalar ve verilecek öğretmen eğitimlerine ev sahipliği yapacaktır.

Eğitimler; Okul Müdürü diğer okul yönetimi ve ilgili alan şefleri tarafından verilecektir.

Temalar

  • Okul yönetim ekibiyle tanışma ve program hakkında bilgilendirme yapılması. Okulun genel tanıtımı, fiziki kapasite, alan/dallar ve sayısal verilerin katılımcılar ile paylaşılması.
  • Okul-Sektör İş birliği çalışmaları ve bu kapsamda elde edilen kazanımlar. Sektörel bağlantıların güçlü ve aktif tutulması için yürütülecek çalışmaların paylaşılması.
  • Okul-Sektör İş birliği kapsamında kurulan atölye ve laboratuvarların incelenmesi.
  • Okulda bulunan alanlardaki atölye/laboratuvar donatım düzeyleri, alan bazında yürütülen proje ve etkinliklerin paylaşılması.
  • Atölye ve laboratuvarların gezilmesi ve alan şefleri tarafından alan tanıtımları, sayısal verilerle bilgilendirmeler yapılması.
  • DÖSE uygulamalarının yerinde incelenmesi.
  • Robotik faaliyetlerin tanıtımı, yürütülen çalışmalar ve geleceğe dair hedeflerin paylaşılması.

Kazanımlar

  • Okul-Sektör iş birliğinin mesleki eğitim açısından önemi kavrar, sektörle güçlü bağlar kurmanın yöntemlerini öğrenir.
  • Protokol hazırlanmasına yönelik deneyim kazanır. Yapılan projeler vasıtasıyla okul gelişimine yönelik elde edilen katma değerin farkına varır.
  • Alan bazlı yönetimsel süreçler, mesleki proje ve etkinliklerin önemi kavrar.
  • Üretim faaliyetlerinin okul, öğretmen ve öğrenci açısından sağladığı faydaların incelenmesi, üretim süreçleri ve mali süreçler hakkında bilgi sahibi olur.
  • Okulda yürütülen proje bazlı ve rutin çalışmaların yönetimsel boyutta nasıl ilerlediği hakkında bilgi sahibi olur.
  • Robotik çalışmalar için gereken çalışma ortamı, Takım çalışması, öğretmen ve öğrenciler açısından elde edilecek kazanımların farkına varır.
  • Fiziksel kapasitenin disiplin, devamsızlık vb. sorunların çözümüne sunabileceği katkı, okul başarısına ve temsiline yönelik çalışmalarına sağladığı destek irdelenir.

Program Tarihi: 6-8 Nisan 2022

Başvuru İçin Giriş Yapınız